Kære Kim.
Hvorfor får hunde tandsten og tandkødsbetændelse, og kan det have yderligere konsekvenser?
Jeg har været hos dyrlægen, fordi min Cavalier King Charles Spaniel på 7 år savler og lugter ud af munden. Det tog ikke lang tid for dyrlægen at konstatere, at min hund Mikki har tandsten og tandkødsbetændelse og skal have ordnet tænderne og tandkødet i bedøvelse. Lige nu er han på en antibiotikakur før »operationen«.
Hvad kan jeg gøre for at forebygge, at dette gentager sig?
Kærlig hilsen fra Mikkel
Sørg for at din hunds tænder, tandkød og gummer har noget at arbejde med: Tyggeben, kødben, hud (griseører) og råt kød. Du kan sågar også købe visse former for legetøj, som er udviklet til at nedsætte dannelsen af belægninger på tænderne.
Kære Mikkel.
Ligesom de fleste danskere børster jeg og min hustru tænder mindst 2 gange dagligt og bruger tandstikker. Og ligesom de fleste andre danskere går vi regelmæssigt til tandlægen, og hver gang får vi en tandrensning, fordi det viser sig, at vi har dannet en smule tandsten. Det er præcis det samme med hunde. Så jeg tror ikke, at du helt kan undgå, at Mikki får tandsten. Men, du kan gøre en del for at forlænge tiden mellem dine dyrlægebesøg og behandlinger.
Har din hund »kun« tandkødsbetændelse, kan du som efterfølgende beskrevet gnide yoghurt på gummer og tandkød mindst 2-3 gange dagligt.
Nogle dyrlæger anbefaler Klorhexidin mundspray til lokal behandling af tandkødsbetændelse. Du skal spraye på det område, hvor tandkødet og tanden mødes. Du kan også bruge en desinficerende mundskyllevæske, som du indgnider på gummer og tandkød flere gange dagligt, men personligt er jeg varm tilhænger af surmælksprodukterne.
Udover surmælksprodukter har jeg også haft effekt af behandling med A og C vitaminer som kosttilskud: Vitamin A er hudens og slimhindernes vitamin, og en hund på 30 kg skal have 1000 mikrogram dagligt. Eksempelvis apotekets Apovit A-vitamin på 1000 mygr. pr. tablet.
Vitamin C er kroppens vigtigste Antioxidant og understøtter immunforsvaret i bekæmpelsen af infektioner. 250 mg C-vitamin 2 gange dagligt vil være passende til en hund på 30 kg. Eksempelvis apotekets Apovit C-vitamin på 500 mg pr. tablet. Pillerne kan knuses og kommes i maden.
Når først tandstenene er dannet, SKAL du søge dyrlæge, FØR det er for sent.
Dyrlægen vil ofte indledningsvis give din hund en antibiotika kur for tandkødsbetændelsen. Eventuelt efter at have taget en podning og dyrket bakterierne for at finde ud af, hvilken medicin der virker bedst. Det kalder man for en Resistensundersøgelse.
Derefter vil dyrlægen aftale en morgen, hvor du medbringer din hund. Din hund skal være fastende for at kunne lægges i bedøvelse under tandrensningen. Tandrensningen udføres med både ultralyd og de velkendte tandinstrumenter, som du har set hos tandlægen.
Indimellem viser det sig, at hunden har parodontose. Dette kan medføre, at nogle af tænderne er blevet løse og ikke kan reddes og må fjernes. Det kan naturligvis undgås, jo oftere du går til sundhedskontrol hos din dyrlæge. Lad din dyrlæge råde dig.
Personligt anbefaler jeg sundhedstjek af voksne hunde mindst 1 gang årligt, og hver 6. måned når din hund er blevet senior.
Gummer og tandkød er skabt til at blive masseret for at fungere optimalt, og hvis tænderne og tandkødet (gummerne) arbejder for lidt, begynder det som regel med dannelse af belægninger på tænderne, den såkaldte plak.
Belægningerne dannes i begyndelsen på tandkødsranden, som er området hvor tand og tandkød mødes. Belægningerne, der som regel er gullige, består af foderrester og bakterier. Hvis belægningerne får lov til at udvikle sig, kan de blive hårde, og mineralerne i spyttet og drikkevandet vil efterhånden indlejres i belægningerne. Dette resulterer i dannelse af deciderede tandsten.
Mundhulens bakterier, som er indlejret i tandstenene, vil hurtigt spredes til tandkødet. Tandkødet bliver rødt, ømt og hævet, hvorved vi har den tilstand, man kalder for tandkødsbetændelse. Sideløbende kan tandstenene vokse sig større og større, hvorved de trykker på tandkødet. De kan ligeledes vokse ind i tandkødslommerne, som bliver dybere og dybere, indtil vi har udviklet det, man kalder for Parodontose.
Ubehandlet vil parodontosen bevirke, at tandkødet begynder at blive ædt og trækker sig tilbage, så tandhalsene tilslut kan blive blottede. Herefter går det for alvor stærkt: Betændelsen kan brede sig til tandalveolerne (de hulrum i kæben, som tænderne sidder i). Dette kan ende med en Alveolær periostitis, som er en kronisk betændelse i kæbeknoglerne omkring tandroden. Dette er en smertefuld tilstand, som absolut bør undgås.
I bedste fald løsner tanden/ tænderne sig og falder ud. I værste fald opstår der en tandrodsbetændelse, som specielt for rovtanden i overmundens vedkommende kan vokse op igennem overkæben og åbne sig i en fistel i huden under hundens øje.
Hunde kan danne plak på alle tænder og hyppigst på ydersiden. Tandsten og tandkødsbetændelse begynder oftest, hvor hundens spytkirtler udmunder dvs. på ydersiden af kindtænderne, på hjørnetænderne og på indersiden af fortænderne.
Ja, både race og alder har betydning.
Hvalpe med tilbageholdte mælketænderkan få tandkødsbetændelse – og de små hunderacer er mest disponerede, de mellemstore hunderacer lidt mindre, de store hunderacer endnu mindre og de gigantiske hunderacer har meget mindre tendens, med følgende tilføjelser:
Alle hunde med unormal bid og skæv tandsætning herunder de brachycephale hunderacer (dem med korte snuder) har også større tendens. Som eksempler kan nævnes: Chihuahua, Boston Terrier, Boxer, Bulldog, Gravhund, Malteser, Mops, Pekingeser, Pomeranian, Tibetansk Terrier og Yorkshire Terrier.
Med hensyn til alderen, så øges risikoen for tandsten og tandkødsbetændelse med stigende alder. Man regner med, at op imod 85% af alle hunde over 2 år har tandkødsbetændelse i større eller mindre grad!
Hvis din hund udviser et eller flere af følgende symptomer bør du søge dyrlæge:
Bakterierne i tandkødsbetændelsen kan sprede sig til tonsillerne (Mandlerne). I særligt alvorlige tilfælde kan bakterierne gå over i blodet. Her vil det specielt kunne sætte sig på hjerteklapperne, som bliver utætte, i nyrerne, i lungerne og på rygsøjlen, hvor de kan være årsagen til udvikling af Spondylose. Jeg mistede selv som barn min første og højt elskede puddelhund, som også hed Mikki på grund af dårligt hjerte. Det dårlige hjerte skyldtes tandsygdom. Dengang havde dyrlægerne ikke særlig stor viden om, hvor farligt det kunne være at have tandkødsbetændelse og tandsten. I dag ved man bedre. Ingen mennesker bliver eksempelvis heller ej opereret i hjertet, før de har fået ordnet deres tandsten og tandkødsbetændelse, fordi der kan være cirkulerende bakterier i blodet. Jeg har skrevet et indlæg om spondylose, som du kan læse som medlem af PlanetHundo.
Spyttet: Spyttets ph og mineralindhold har stor betydning. Desto syrligere spyttet er og desto færre kalksalte hunden udskiller i spyttet jo mindre plak.
Drikkevandet: Mine tidligere undersøgelser viser, at hunde i områder med hårdt (mineralholdigt) postevand har en hyppigere tendens til at udvikle tandsten. Som du ved, elsker hunde at drikke blødt regnvand, så de må instinktivt have et indbygget instinkt for at undgå at få for mange mineraler.
Foderet: Du kan købe specialfoder, som modvirker dannelsen af tandsten og tandkødsbetændelse. Tørfoder uden tilstrækkeligt med fibre og struktur og specielt dåsemad og opblødt tørfoder øger også tendensen til udvikling af plak og senere tandsten.
Jo større og hårdere tørfoder krokanter, desto bedre modvirker de dannelsen af plak.
Hunde, som ikke har noget ordentligt at tygge på og flænse i, får ikke renset tænderne tilstrækkeligt. Med tiden vil de udvikle belægninger, plak, tandsten osv.. Ubalancer i tarmfloraen, mener visse dyrlæger også, kan være en medvirkende årsag. Dette skyldes, at ubalancer kan medføre et nedsat eller svækket immunforsvar.
Sørg for at din hunds tænder, tandkød og gummer har noget at arbejde med: Tyggeben, kødben, hud (griseører) og råt kød. Du kan sågar også købe visse former for legetøj, som er udviklet til at nedsætte dannelsen af belægninger på tænderne.
Drikkevandet
Bor du i et område, som ikke har blødt vand og skal du tit afkalke din kaffemaskine, så giv din hund blødt filtreret regnvand eller blødt kildevand (f.eks. fra Denice kilden). Jo lavere pH kildevandet har – desto bedre. Jeg mindes en gravhund, som dannede så mange tandsten, at den måtte i fuld bedøvelse hver tredje måned for at få tænderne og tandkødslommerne renset. Efter skift til blødt kildevand gik der et år imellem behovet for tandrensning.
Tandbørstning
Køb en fingertut eller tandbørste, der passer til din hunds mund eksempelvis i specialbutikkerne. Fingertutten kan glimrende bruges som alternativ til en tandbørste, og de fleste hunde foretrækker en finger med fingertut i munden fremfor en tandbørste. Påfør eventuelt tandpasta (kan også fås med smag).
Foder og snacks
Tandkødets modstandskraft kan styrkes ved blandt andet at gnide det med surmælksprodukter, eksempelvis yoghurt. Brug førnævnte fingertut eller tandbørste. Dyp din finger i surmælksproduktet og gnid din hunds gummer og tandkød, så mange gange du kan i løbet af ugen. De fleste hunde kan godt lide smagen af surmælksprodukter, som indeholder masser af de gode bakterier, som er med til at holde tarmfloraen i balance.
I mange år har man vidst, at et velfungerende mavetarmsystem og en tarmflora i balance har stor betydning for menneskers og hundes generelle sundhed og levealder. Nu er man begyndt at fokusere på, at det samme gælder for tænder, tandkød og mundhulen.
Jeg håber, det gav dig tilstrækkelig med viden og inspiration. Du kan også finde inspiration og viden om andre hundesygdomme og udfordringer i min brevkasse »Dyrlægens Bord«.
Med venlig hilsen fra
Kim Hesvang, Dyrlæge
Mere end 10 % af alle hunde i Danmark er Labrador retrievere?
Der lever omkring 600.000 hunde i Danmark, og at mellem 20-25 % af danske hjem har hund?
Hundeejere har 24 % mindre risiko for en tidlig død?
Vidste du, at Dansk Kennel Klub har registreret 26% flere hunde under coronanedlukningen end ellers?
Vidste du, at de australske aboriginfolk brugte hunde som måleenhed til at måle kulde? De sov sammen med hunde, og hvis det var 4 eller 5 hunde koldt, var det ret koldt.
Vidste du, at en hund kan lære op til 1.000 ord? Og de fleste kender omkring 60, som de kan skelne uden videre.
Vidste du, at to hunde overlevede Titanics forlis i 1912. En pekingeser og en pomeranian.
Vidste du, at en hunds næsehule er 30-40 gange større end menneskets? Der er gode grunde til, at de har så god en lugtesans! Vi har 5 mio. lugteceller - en hund af 220 mio.!
Vidste du at en hund hører 10 gange bedre end et menneske, og at den blandt andet kan høre overtoner, som vi slet ikke kan registrere?
Vidste du, at hundens knurhår er så følsomme, at de kan mærke ændringer i vindens hastighed?
Vidste du, at en hund kun har svedkirtler mellem trædepuderne? Ellers kommer den af med varme ved at halse.
Vidste du at amerikanerne bruger flere penge på hundemad end på babymad?
Fiskerbakken 5
3250 Gilleleje
hej@planethundo.dk
Tlf.: 53 83 88 09
Kontakt os her
Markedsføringscookies indsamler oplysninger ved at følge dig på de enkelte hjemmesider, du besøger og kan siges at registrere de digitale fodspor, du sætter. Markedsføringscookies er derfor ”trackingcookies”. De indsamlede oplysninger bruges til at skabe et overblik over dine interesser, vaner og aktiviteter for at vise relevante annoncer for ting, du tidligere har vist interesse for. På den måde får du et mere målrettet indhold, eksempelvis i form af foreslået information, artikler og annoncer.
Ydelsescookies er cookies, der bruges specifikt til at indsamle data om, hvordan besøgende bruger et websted, hvilke sider på et websted der besøges oftest, eller hvis de får fejlmeddelelser på websider. Disse cookies overvåger kun webstedets ydeevne, da brugeren interagerer med det. Disse cookies indsamler ikke identificerbare oplysninger om besøgende, hvilket betyder, at alle de indsamlede data er anonyme og kun bruges til at forbedre funktionaliteten på et websted.
Nødvendige cookies er absolut nødvendige for, at webstedet fungerer korrekt. Denne kategori inkluderer kun cookies, der sikrer grundlæggende funktioner og sikkerhedsfunktioner på hjemmesiden. Disse cookies gemmer ingen personlige oplysninger.
Alle cookies, der muligvis ikke er særligt nødvendige for, at hjemmesiden fungerer, og som bruges specifikt til at indsamle brugerens personlige data via analyser, annoncer, andet indlejret indhold, kaldes ikke-nødvendige cookies. Det er obligatorisk at indhente brugernes samtykke inden du kører disse cookies på dit websted.
Funktionelle cookies anvendes for at huske dine brugerpræferencer ved at huske de valg og indstillinger du foretager på hjemmesiden, det kan f.eks. dreje sig om, hvilke præferencer du har i forhold til sprog og tekststørrelse.